A Travellerspoint blog

The Tractor Pull

Down under 4

all seasons in one day 24 °C

large_IMGP8265.jpg

Har ni någonsin varit på en traktortävling där den starkaste traktorn vinner? Eller sett en "mobilkastartävling"? Eller sett en trädklyvar- och fårklippningstävling? Ni har i alla fall allesamman sett en bilutställning med gamla bilar. På landet i Australien utgörs bilparken dock inte av gamla raggarbilar, där var inte en enda raggarbil faktiskt. Istället var parkeringen full av välputsade Austins, Rolls Roys och gamla lastbilsfronter. Mest intressant var dock en fantastiskt välbehållen gammal bil som vi gissat måste vara från 30-talet, men om någon har ett bättre bud så vill jag gärna höra det. Kanske pappa eller Jan vet. Eftersom vi kom körande i en Land rover från 70-talet funderade vi ett slag på att ställa oss på utställningsplanen men vi konstaterade att vår bil inte var tillräckligt ren. Det var nog helt rätt med tanke på att jag var tvungen att hålla i Dana för att inte få huvudet i all spindelväv varenda gång vi svängde.

Really cool car, Picture for Jan

Really cool car, Picture for Jan

Själva traktor pullet (jag vet inte vad jag ska kalla det på svenska) innebar att en traktor i taget försökte komma 100 yards dragandes en lastsak med en vattentank som på något sätt blev tyngre och tyngre ju längre man körde. De som lyckades fick köra i en andra omgång med en ännu tyngre last och i tredje omgången var det bara två traktorer kvar. Träddungen där spektaklet skedde var full med brummande, rykande och puttrande traktorer av alla stilar och färger (och tydligen också av olika vikt eftersom de hade två tävlingskategorier: tungviktare och lättviktare) och där var ett samelsurium av män i femdagars skäggstubb och skogshuggarskjortor - inte den designade varianten. Efter ett slags betraktande såg jag att det mest var de yngre männen som på detta vis uppfyllde varje del av mina fördommar. De äldre herrarna var snyggare klädda i rena jeans, jeans- eller annan enfärgad skjorta samt läderhatt av Crocodile Dundee-typ. danas pappa löste mysteriet för mig genom att förklara att de äldre herrarna såg detta som en av årets stora sociala begivenheter och därför klädde upp sig. "De funderar på om de kanske skulle ha haft slipsen med" avslutade han med, vad jag hoppas var, ett skämt.

Så där traskade vi omkring, jag tänkte på Johanna eftersom hon alltid skrattar åt mig när jag inte har varit på Nybygget på ett tag och glömt att ha "jobbkläder" på mig. Där gick jag i alla fall i leran i min fina randiga regnkappa, rosett i håret och nylånstrumpbyxor. Jag hade i alla fall galosher på mig! Dana var naturligtvis inte lika iögonfallande, killar har sällan superopraktiska kläder, men bara avsaknaden av skotskrutig flanellskjorta gjorde att man enkelt kunde se att vi inte var från byn. Mellan traktortävlingarna vandrade vi omkring och utforskade områdets andra begivenheter. Vi tittade faschinerat på hur en gammaldags stenkrossarmaskin fick bumlingar att bli småsten på några sekunder, skrattade åt damernas mobilkastningstävling och försökte köpa scones i folkets hus. tyvärr var alla scones och annat ätbart slut. De hade fortfarande några ledsna kakor men trädklyvnings/ fårklippningstävlingen skulle just börja så vi gav upp försöket att få mat. Tävlingen var inte direkt en tävling. Två män i byn brukade varje år slå vad om ifall ett lag på tre kunde hugga sig igenom två stockar och klippa tre får på under en viss tid, detta år 10 minuter. Det var en stafetttävling där en högg sig igenom en stock, näste klippte tre får och den tredje högg sig igenom den andra stocken. Det kunde de; det tog 6-och-lite minuter. Tävlingen avslutades med en gissningslek där publiken skulle gissa hur mycket ett får väger. Vi kände oss underkvalificerade och gick och tittade på yxsamlingen istället och så fortsatte dagen... När det var dags att fara hem kände jag mig som en socialsntropolog, full med märkliga observationer om människans sociala umgängesmönster.

IMGP8304.jpg

Did I say that the weather here was crazy last week? Well, it was nothing in comparison to this last weekend! I was out trying to do some shopping (not succeeding very well) when the fine day suddenly became dark and very windy. Within ten minutes, hail the size of golf balls, came down on me. I was standing at a tram stop and decided to run in to a nearby convenience store as rain decided to accompany the hail. It was a wise decision; as I closed the glass door behind me and turned around I could see the wind increasing in intensity and soon the worst hailstorm of a century poured down. It destroyed the roof of the central train station as well as those of several other buildings and the following day we could see stores that had been flooded, all over Melbourne. Anyhow, the storm was over within half an hour and I took the next tram home.

large_IMGP8263.jpg

The observation of the week:
Australia's population increased crazily during the gold rush in the 1850:s. During this time the Australian population increased from 440,000 to almost 1,2 million inhabitants. in Victoria (the state where we are) meanwhile, the population increased from around 77,000 to 540,000 inhabitants! Thus Victoria increased in significance, from containing 18% of the population to almost 47%.

Posted by Sockerbit 22:25 Archived in Australia Tagged living_abroad Comments (4)

Vansinnigt väder

Down Under part 3

sunny 32 °C

large_IMGP8216.jpg

Vädret här är helt vansinnigt! Ena dagen har vi 32 grader och varmt hela natten, nästa är det 15 grader, regn och ner till 9 grader om natten! Det breor mycket på om vinden kommer från norr eller söder och eftersom allting här är upp och ner är det såklart sydan som är kall. Folk här menar dock att vädret här vanligtvis är ännu instabilare och Melbourne kallas allmänt "staden med fyra årstider, på en dag". Jag har hittils bara upplevt det lite, men tidigare i veckan var det en dag 30+ grader och jag övertalade Dana att komma med till en pool. Så snart vi kom in och hade bytt om kom det plötsligt moln från ingenstans och skymde solen. Det blev genast kallt och började blåsa. Vi antog att molnen skulle försvinna lika snabbt som de kommit och ge oss tillbaka solen men istället blev det bara molnigare och molnigare och när vi ville ta oss ur vattnet var det helt klart varmare i basängen. Vi tillbringade ett tag på en handduk i skuggan- som man nu knappt kunde skilja från det som skulle vara i solen - innan vi gav upp och började traska hem. Vi hade inte kommit runt hörnet när molnen började skingras och vinden avtog! Promenaden hem blev mycket svettig.

Dana hade sin orienteringsvecka på universitetet denna veckan så han har varit lite... i en annan värld. Turligt nog installerade han ett kul datorspel på min dator innan han försvann från min verklighet, så jag har uppfört mig som en fjunig fjortis på kvällarna och spelat spel. Dana lyckades dessutom lura spelet till att tillåta oss koppla ihop datorerna och spela tillsammans på olika datorer, väldigt kul, och väldigt nördigt.

Tro nu bara inte att vi bara har uppfört oss som soffpotatisar på kvällarna. Jag har redan lyckats bli bundis med stammisarna på bluesstället och ett salsaställe i området, dessutom har jag fått tips om en annan klubb som ska vara mer min stil, och jag har också hunnit skriva in mig för lektioner i swing igen. Roligt nog är det Johannas kompis som undervisar. Dana tog med mig på klättring i ett klättergym och jag blev genast biten! Jag är urkass men blir snabbt bättre; det är inte så svårt att avancera snabbt när man börjar på noll. Dana å andra sidan klättrar runt som en liten apa och påminner om Johanna (Vante du får komma hit och utmana honom). Förutom allt detta funderar vi på om vi ska ge oss på fäktning som vi hade tänkt oss, eller om vi ska låta oss frestas av de andra aktiviteter som Melbourne erbjuder, kung fu och cirkusakrobatik till exempel. Med all denna motion och allt vi går tror jag inte att det är någon fara att vi sätter i oss enorma mängder söta tropiska frukter och att jag har fått bakmani.

På tal om att gå; härom dagen råkade vi ta en något längre tur än vi hade tänkt oss. Vi hade hört om en affär, ca 20 minuters promenad hemifrån, som eventuellt skulle sälja rågmjöl, eller vad som helst som inte var vete. Vi gav oss av glada i hågen i 30+ graders värme och traskade på ett tag sjungandes små grodorna (Dana håller på att lära sig den och har den nu på hjärnan). Efter mer än en halvtimme hade vi fortfarande inte sett till butiken och det var ingen som helst möjlighet att vi hade passerat den. Efter att ha frågat om vägen på två ställen fick vi veta att det var ytterligare 20 minuters promenad och insåg dessutom vad som hade hänt: I melbourne börjar gatunumren om när man kommer in i en ny stadsdel! Vägen behåller sitt namn, men numren börjar om från noll. Det innebär som ni förstår att alla nummer på de stora vägarna finns på minst två ställen om inte fler, beroende på hur många stadsdelar den går i genom. Mycket korkat! Vi traskade på, solen stekte men som en Australiensare hade Dana vatten med sig så vi överlevde vid gott humör och hittade till och med en fantastisk liten arabisk affär där vi köpte bulgur och pitadeg. Dit ska jag tillbaka en dag snart när vi behöver mer linser, nötter, deg och torkade bönor. Mmmmm, nu kan jag göra massor med serbisk mat när det blir kallare!

IMGP8245.jpg

The observation of the week:
1. Swedes are allergic to vegemite. Australians are the only people with a complexion that allows eating vegemite, foreigners get poisoned by this kerosene-like substance!
2. Denna gången har vi inte gjort något helt märkvärdigt, man så är det ju ibland och jag har lovat att skriva hem. I fortsättningen kommer blogginläggen lite mindre regelbundet eftersom vissa veckor helt enkelt är met intressanta än andra, men nu gär det att nå mig per telefon istället.


Veckans recept:
Morgonmuffuns/inte onyttiga muffins
1 dl havregryn
1 dl mjölk
5 dl grahamsmjöl
2 msk honung eller 2 mosade bananer
2 tsp bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk salt
4 dl rivna morötter/zuchini eller annat kul
1 dl russin
1 dl hackade nötter
1 äpple
3 ägg 1 dl olja

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn och mjölk och låt stå i 10 minuter. Blanda allt utom havreröran, olja och ägg. Häll i de sista ingredienserna. Grädda i ca 20 minuter.

Det är en blandning av två recapt så jag är inte helt säker på proportionerna men det blev hemskt gott och mättande när jag gjorde dem. Mums.

Posted by Sockerbit 05:08 Archived in Australia Tagged living_abroad Comments (4)

chocolate and cleaning

Down under part 2

rain 25 °C

Cangaroo

Cangaroo

Yesterday we went to the zoo, I think that we were the only people who actually walked there, but we live really close to most things. We had a good day, especially watching the weird Australian animals. To quote Dana, "All the normal animals look silly (kangaroos, koalas, wombat, platypus...) and the rest can kill you!" Anyhow, look up platypus and wombat; the latter look like a cross between a bulldog and a pig, and walks like an overweight pig. Dana asked me to mention that when scared, they can run at up to 40 km/h!

We also walked to IKEA the other day. It was about an hour and a little one way but we stopped here and there and were amused enough when we arrived. Our only purchase there was glögg and gingerbread that I have been talking about since November.

In the evening we gathered the other two flat mates and our almost-flat mate around a plate of gingerbread, 85% chocolate, raisins, almonds and glögg. We stood, sat on milk crates or dug up chairs from the general disorder of the place. The apartment is currently in a state of utter disarray due to Dana's and my new project: we want to be able to use the whole kitchen table, find things in the kitchen, and Dana has got assumptive plans of being able to put his jacket in the hallway wardrobe! The oldest flat mate has lived here for seven years, and though I really like him, I have to say that he is a squirrel. The rest of us believe that he is saving up for the third world war; he's even worse than dad! We even have two sets of steamers, two bathroom scales, five packages of eight rolls of toilet papers each and until I threw some out, we had six living room tables! Oh and did I mention that we found two more dvd players and another tv when we moved one of the two tv's?

Our week has consequently been rather busy and I suspect that we but we were able to keep up the energy because of our harvests from the chocolate picnic. On the Saturday we went to a picnic where a girl wanted to get rid of some chocolate. Loads of people responded to her plea and we all went to go and have chocolate. At first it looked as though it would be a fiasco: we found the other people, but not the chocolate girl! She wasn't there and no one had her number. Finally, after about 45 minutes of disappointed murmur, someone managed to get hold of a friend who had her number (thanks for cell phones). It turned out that the girl was lost but since we all really wanted her to get there fast we managed to give her fantastic directions, and in five minutes we could see the car pulling up and three of the guys went of to help carry it. I have never seen so many chocolate bars in my life! five people were needed to carry it and all of the 25 or so people there got bags to take home!

Chocolate!

Chocolate!

The observation of the week:
Mum was right in her comments from the last post: we are in another world here: in the seventh heaven. We have been rearranging the room and making shelves for our kitchen cupboard thinking that 9 sq meters isn't small at all...

Posted by Sockerbit 22:54 Archived in Australia Tagged living_abroad Comments (7)

Down under part 1

kangaroos and bity, stingy, scratchy things

sunny 32 °C

A very hot day in a botanical garden

A very hot day in a botanical garden

I landed one morning in Melbourne and was met by a veritable wall of heat, and by Dana of course. Dana was carrying a bamboo stick and had wrapped his wades with red ribbons and was trying to look like an Aborigine. He failed miserably; I think it might have been his hair giving him away...

The first thing I saw after entering the apartment was a Christmas tree! A few days later we decided to decorate the tree with any available means. We put earrings, grapefruits, red ribbons and a skipping rope in it and you can see the result below. Now we are just trying to find a good day to celebrate. Dana's flat mates have been wondering about our celebration, and I think they consider us mad. One of their friends seemed to be in despair when I had been here two days and we had not yet opened the presents. "But", he said, "the longer you wait, the further you get from Christmas!". The flat mates are really great though. The girl, Martina, was there when I came in the first day, but it took a while before I got to say more then hi, to Ken. Finally, Friday night, when Dana was at work, he came home and within five minutes he started showing me pictures of all the cakes he makes. He loves to bake fancy stuff and decorates with home made white chocolate roses, mango flowers ("they were a real pain to make", he assured me), and edible tinsel. I'm looking forward to seeing him in action.

This weekend I had my first real Australian experience. Dana's flat mates are from Singapore and I hadn't really met anyone with a real Australian accent when we went to the countryside. The occasion was Dana's step dad's birthday. It took me a little while to make my brain understand that peoples dialect was supposed to be English, but when that finally went through I had fun. The next day Dana told me all about all the deadly animals ("the bity, stingy, scratchy things", as Dana calls them) in Australia, before we took a walk to the bush. We followed a kangaroo path when Dana suddenly stopped and began to beat something violently with the stick we carried against snakes. After jumping high, I saw that he was beating a twig, supposedly to make the path more even. I was not amused! In the end we never saw any dangerous things and no one was happier than I. Instead we (Dana) saw two wallabies. They were jumping up and down so that their heads would appear and disappear in the long grass. Highly amusing.

That evening, we had dinner in the garden when we saw the kangaroos. They came out from the forest and stood around listening and deciding whether it was safe to cross the grass. I think we were too loud and they snuck up on us by taking a back road around the house so that we only saw then when they reached the other side of the field. Two of them went for it though and came bouncing over the field. They really look like in movies and when they listen they look super snobby, as if they disliked your table manors, or your baggy jeans. When they start jumping they still have some of that look; very funny animals! I was of course jumping up and down with joy, and all the others looked amused, I don't know If it was at me or at the kangaroos.

IMGP8086.jpg

The observation of the week:
1. A decent Australian bush fire will move through an area in about 20 minutes (it can move in up to 60 to 80 km/h if I remember correctly) and therefore "all you need to do" is to keep the house damp for about half an hour. That is of course if you have already cleared the closest area around the house from bush, trees, and long grass and have made sure to have enough water.
2. The fruits and veggies here are amazing, so far today I have had: water melon, figs, and banana, as well as fantastic salad with dark red tomatoes. I think I'm going to like it here!

IMGP8066.jpg

Posted by Sockerbit 04:26 Archived in Australia Tagged living_abroad Comments (14)

Back to the US(SR)

My last week in Nort America

17 °C

Bamboo

Bamboo

My last few days in Mexico were spent in very touristy areas and to be honest it was not that interesting, besides the Museo des artes Populares when i got back to in Mexico City. The museum had fantastic items of folk art and hand craft, among them the fantastic wood animals patterned in bright and slightly psychedelic patterns (alebrijes). My other favorite was the skulls and stuff with pearls (the pics are in the gallery).

Back in LA i have felt like home, partly because I have had so may people I needed to meet; a girl and a guy from the trip, and one other girl from last time I was here. The best thing though was to be able to get food with vegetables. The American food is not famous for being healthy, but LA is a place where you can get anything, even pumpkin pie in January and fantastic organic meat, veggies, and even organic (low fat) frozen yogurt.

On Saturday we went to a bamboo nursery to see loads of different types and bamboo. Besides learning loads about bamboo, we also got a lecture about the planting of avocado, and one of the owner's dogs seemed to think that my striped socks were edible so he kept on licking on them. I think I have to do some sock-laundry... On our way home we stopped in Orange County for a surprise birthday party and from the garden of the house where the party was, I could see the ocean of lights that forms southern LA. Beautiful.

My Sunday was spent in Griffith Park, where Jay and I went hiking. It's crazy but in the middle of LA you can climb hills, only covered by bushes and grass, and without even a path. On top of one of the hills we saw the Hollywood sign and I was really happy since that's one of the things I've been trying, but failing to do every time Ive been here. We visited the famous observatory that occurs in "Rebel without a cause" (James Dean), and looked for an amphi theater the is in several other movies. That's one of those weird things about LA, that you stumble over movie sets all the time; you just take a walk, and you will think "why do I recognize this house/street?" and it's because it's in half the movies you've ever seen. It's a little like in Rome, where you fall over 2000 year old sculptures or temples if you are not careful.

Anyhow, later we took the metro to downtown and wondered around and what do you think happens? Well we run in to a movie set. There was a congregation of campers and a guy sitting on a portable chair, guarding the entrance, and it turned out to be a set for a commercial. This happened less that five minutes after we had passed an old 20's theater, of the luxurious kind, and seen people carrying out film equipment. That's LA all right!

Now I'm sitting here waiting for a saxophone that I'm supposed to bring to Australia, and am seeing the time passing slowly. Soon, soon, I'm going to the airport to head of to Dana, and the summer!

Observation of the week:
Most people here are really friendly and open, but there is a reason why Europeans some times can't stand Americans; some well succeeding Americans are soooooo full of themselves! The bamboo guy didn't even stop to hear the answer to his questions. But as I said, most people here are fantastic.

Hollywood

Hollywood

Posted by Sockerbit 17:26 Archived in USA Tagged round_the_world Comments (6)

The invisible river and millions of buterflies

Beautiful, beautiful Mexico

sunny 27 °C

iew of Gualalajara

iew of Gualalajara

Mexico City is really beautiful and interesting, but to see some more of the country and to not exhaust the family I was staying with, I decided to travel north west for a few days. I went to Morelia, a beautiful colonial city with a very West European feeling. The houses are made out of some grey stone, like in France, and the streets ate straight and intersect each other in straight angels, forming squares. Still it's a town with a very friendly and cozy atmosphere, and, not to forget, I found a bakery that made full grain, unsweetened, bread! -That's as unheard of as vegetarian food.

A perfect example of a completely different, but also colonial town, is Guadalajara, where I'm writing from now. This town is built in the mountains and you arrive with the city bus in a tunnel under the town. From there you climb the stairs up to the center and the rest of the town is built up along the mountain. The houses are colorful and the streets narrow and winding, so that most of it seems to be one very long street with unpredictable side streets upp the hills. Under the whole thing is there supposed to be a river, but I can't say that it's true, as you can't see it; the town is built on it.

Today though I went to the don Quijotte museum where the museum claims the book being "the most influential novel in western litterature". I found that a little hard on Shakespeare, among others but please correct me if I'm wrong. During the whole time I was there, a man was playing and singing at the street outside. At first I really enjoyed it but then I got closer to the window he was sitting under and i realised that: a) he was playing the same three songs over and over again and b) he really, really couldn't sing. The museum was still enjoyable though, especially a painting where don Quijotte, surronded by beautiful open forest, is pointing forward and yelling, probably "attack!" Beside him, on the donkey, is Sancho Pansa who is looking at his boss with an expression saying "Oh no! Not again!"

One day in Morelia I went on a very private tour (they forgot to pick us up the day before so another tourist and I got our very own tour) to see a unique nature phenomenon. Every year in January millions and millions of butterflies arrive to a mountain in the area to avoid the winter in Canada. It takes them four months each way, and two generation to complete the round trip! The sientists are arguing about how they find their way, but the only thing I cared about was that there were butterflies everywhere! they were covering the pine trees in so large numbers that the trees looked orange! It was really amazing.

Butterflies

Butterflies

The observation of the week:
1. I have now been walking around a bit in Mexican cities and have had to come to the conclution that they are built up in areas. I visited the paper area, took a detour in to the barber shpop area, and got lost in the screw area... I think that my favorite was the candy street though.
2. The people here is really super friendly. Every day in Mexico City I asked people for the road, and they allways ended up not only showing me where it was, but walking me to the place. One girl even went to the museum with me.

Posted by Sockerbit 22:12 Archived in Mexico Tagged round_the_world Comments (3)

Everything is Big

Back in Mexico City

sunny 20 °C

Gigantesque flag

Gigantesque flag

After Guatemala I decided to go back to Oaxaca and spend a few days there checking out the things I missed before (no, to be honest, I just wanted the hot chocolate). I got my chocolate, but i I also ended up seeing the world's largest tree. It's 48 m high, 58 m wide and is over 2000 years old. It was... big but didnt really fit in photos. I also decided to test my understanding of spanish by going on a one hour garden tour in spanish. The guide spoke faster and faster as the tour went on, the sun threatened to go down, and the icy wind grew more and more insistant. I don't know, but I got the impression that he wanted to get indoors, and none of the tour participants, seemed to mind the tour getting a little shorter... Anyhow, as Mexican botany isn't really my field of expertise, i'm not sure how much I would have understood even in swedish but I think i got about 65% of what the guide was talking about. There was a part where he was talking about 16th century drainage systems where I didn't understand too much, but I think I got it all when he talked about the making of tequila.

After a few freezing days i decided to venture back to Mexico City where it was supposed to be even colder (luckily enough, that turned out to be quite wrong but that's another story). The bus ride back was safe. Before we left they filmed everyones face (don't worry, it was not due to terrorism). On the middle of the ride we got stopped by the military, I have been stopped before by the police for identity check, but this was new. They wanted everyone who had a bag in the trunk to get out of the bus. I was really curious and wondered what they were going to do. I thought that they were looking for some crazy criminal hidden in the trunk or something, but why would they want us to get out then? Well the answer came fast; drug dogs were sent in. They went through two bags, but as the owners of the bags came in laughing and joking a few minutes later, I doubt that there were any drugs in the bus. As I said: very safe.

So far in Mexico City I have visited a few museums, helped the red cross classify medicines(!) for Haiti, visited a lunch restaurant with moraly questionable waitresses (NOT my idea to go there) and practiced Spanish with Rodrigos parents and uncle.

Narco dogs

Narco dogs

The observations of the week:
1. No wonder the mexicans are fat and that diabetes is wide spread; To start, we all know that the food is really fat and that they love their lard, but yesterday I went to an exhibition about sugar, very interesting. There I learned that in developed countries today people consume about 27 kilos of suggar per person per year. That's a lot. The daily recommended INTAKE of sugar is 4-6 teaspoons a day. Well, in Mexico, the average consumption is 50kg suggar per person per year! I do not know how much that is in teaspoons, but it's definitely more than 4-6! And it's true. Everything contains suggar, all bread, all juices, all yoghurt (even the plain ones)... And they really like their sweets. No wonder they have diabetes!

2. I have noticed that all men (or at least all young men, the older ones I only know by last name) have names that I have only ever seen in very romantic girls books, or even Harlekin novels (very, very romantic and terrible litterature): Roberto, Carlos, Rodrigo. Today I even talked to the mother of a 10 months old Carlos Rodrigo...

Suggar skulls

Suggar skulls

Posted by Sockerbit 10:47 Archived in Mexico Tagged round_the_world Comments (6)

A cold and rather boring festival

My last week in Guatemala

rain 15 °C

Beautiful bird

Beautiful bird

This week has been cold. Very cold - Consider that nothing really is indoors so 15 degrees and rain means 15 degrees and extreme humidity at school, when you study, and in bed too. Don't take me wrong, It has not been misserable, only the weather was misserable. All the locals cought colds, and I. My german friends just laughed and continued wearing t-shirts. Though one day they capitulated to the 10 degrees and rain, and put their jeans jackets on.

Enough about the weather. The Flores two week long festival, the "feria", started on the wednsday and this meant that the firecrackers (bombas som de kallar dem har - lite makabert med tanke pa att alla mins inbordeskriget) started at 4.00 in the morning when tha first religious parade went around town. The 4 am parade turned out to be a daily thing so every morning that week the echo of the "bombas" accompanied the rosters in celebrating a new day hours before the sun came up... I put my ear plugs in a little better and fall back to sleep.

The festival turned out to be rather lame bacause of the terrible wether and only one night did we manage to hit a major party. On the other hand, were the three or four times daily processions good. In fact they became more and more fun the later at day you saw them. In the morning (the earliest one I ever saw was the one at 11.am) was a loud procession of the local marching bands, loads of fire crackers and a big dancing doll. Later at night however people dancing on stilts and other people, also on stilts, dressed up as demons and making faces and playing, also appeared.

One night one of the germans and I went to the main square to see the band playing. It was fun to walk around and look at all the dressed up people waiting for the concert. When the band started playing the singer's microphone turned out to be on a very low volume, you could hardly hear him. Then, two songs later they finally fixed the problem. René and I looked at each other in agreement. "Shall we go?", he said. The band turned out to be rather decent foe being a local band in a small town, but the singer was terrible! I didn't even take the last lancha (boat) that night but came home in time to study some more...

In fact the lancha service was rather good for the festival. The last boat was at 01.00 instead of at 22.30, which of course was an approvement. On one of my last night they turned out to be trechourous though. It had just started aining again but we were sitting in a tent talking when my last boat was supposed to go (midnight). We went down to the keys and stood in the rain for 20 minutes...no lancha. Well they said, during the festival the last boat should be at one, let's come back then. So we went to the islands only club to dry up and at one we stood there again. No lancha. We gave up and I sleept at the resturant where my friends lived instead. The next day Marta explained: "well, it was raining, they don't come if it's raining..." Grrrr!

Th dancing doll of the Feria

Th dancing doll of the Feria

The observation of the week:
There are many things that we might find odd in the beginning but that turn out not to be so stupid after all. Then there are things that just seem to be unlogical, no matter how many times you do it; drying the laundry on barbad wire (taggtrad) is one of those things. I can just not see why people not use an ordinary thread.

Posted by Sockerbit 08:40 Archived in Guatemala Tagged round_the_world Comments (5)

Cooking in Guatemala

New years eve and a monumental view

overcast 24 °C

Sara and a great view

Sara and a great view

Yesterday I received an email from my mother, who of course is not writing to me three times a day. She told me that she had read up a little bit on Guatemala and that she read about this place...Tikal, that was supposed to have some rather cool ruins, and had I heard of it? Well, I had to laugh as I had just returned form the very same Tikal, less than 15 minutes earlier...

The more you practice something, the better you are supposed to get, right? Well I guess I am, but sometimes it doesn't go all that well. The other day I wanted to show Marta a sheep I had drawn in my notebook. "Look", I said, "a sheep!" Or at leas that's what I thought I said. She took the notebook and looked...and looked. Then she squinted (kisade) and said "No, that's no grape, it's got four legs!" You can believe me when I said that she thought it was hilarious when finally I managed to remember the real word for sheep. The next day she needed to go to the market and when she came home she told me that she had been looking everywhere for grapes with four legs...

After school at new years eve I helped her to make bijos and tamales, two traditional dishes that are basically the same and that are both rolled in to pieces of banana leaves. She had promised to sell them to a restaurant later that day so it was a lot! It was really interesting in the beginning, but it's like making gingerbread, it never ends! Finally when I thought we were done, I went out to go and have a quick swim in the lake, but when I came back she was still going on.

The making of bojos

The making of bojos

Nyaret var riktigt kul! Vi missade visserligen tolvslaget eftersom kyrkklockan gick fore men fyverkerierna var helt ok. Eftersom jag var pa on dar jag gar i skola kunde vi se fyverkerier fran alla samhallen runtomkring. Ungarna her ar forfarligt fortjusta i smallare sa hela veckan mellan jul och nyar har det latit som om vi ar i krig och tolvslaget var inget undantag, men man vanjer sig. Kvallen fortsatte och jag dansade till 6 nasta morgon da hela min klanning var genomblot, inkluive fallen. Sa fullt hade det varit pa klubben att min hellanga klanning blivit fuktig av den gemensamma svetten... Sa jag kan ju inte direkt klaga pa att det var trist...

God fortsattning till er alla!

The observation of the week...is this week exchanged for:
The recipe of the week:
This week, when you are tiered of the glogg you can try this Central American Christmas drink. If you don't add the sugar it will be good. It's child friendly and it feels wintry.
8 cups of water
1 pineapple
2 cactus leaves (I suggest you use pear or some other fruit)
(1,5 cups of sugar - do not put that much in unless you want to get a heart attack!)
4 kernels of black pepper
1 cinnamon stick
4 cloves
4 diced apples
0,5 cups of dried plums
0,5 cups of raisins

Boil the water, the spices and the husk of the pineapple and if you want to get diabetes, the sugar, for 15 minutes. Take out the husk and add the apples and the pineapple. Let boil until it's soft and then add raisins and plums. Remove the spices and serve in a cup, with a spoon.

Posted by Sockerbit 12:58 Archived in Guatemala Tagged round_the_world Comments (6)

The price of a turkey and the funniest christmas tree

sunny 30 °C

Forst en betraktning fran dan fore...(23/12)
Min vardmammas dotter och hennes familj bor granne med oss och de har varldens roligaste gran som jag beromde da jag var dar och halsade pa. Da gar sonen fram och slar pa granens belysning och hela granen lyses upp av fargglada ljus! Jag lyser tydligen ocksa upp for alla tittar pa mig och ler. Sa hor jag att granen spelar musik! Jag fragar om det verkligen ar sant (nej, jag ser fortjust fragande ut och sager: "musica?"). Jo svarar sonen och gar och hojer volymen. Granen piper omvaxlande tre sanger och for varje gang den byter sang later det som att den ska ga sonder; ljudet gar upp i en ton, annu gallare an sangen i sig. Ett par ganger kunde jag inte lata bli att skratta till och var tvungen att kamoflera det till beundran. Efter ett par minuter borjat jag undra nar nagon av de vuxna ska fa nog och be ungen sanka ljudet men vi hann ga innan dess och langt senare kunde jag inne hos oss hora granen spela, men jag vet inte om den var avstangd emellan.

28/12
Det tog ett litet tag att bli van vid att bara ha en lampa i huset och att innervaggerna inte gar upp till taket men nu kanst det ganska normalt. Jag gillar att ta baten pa morgonen, och till och med om eftermiddagen man det ar valdigt opraktiskt om jag vill in till byn pa kvallen. Trots allt blir jag hos damen ytterligare en vecka.

Santa at the orphanage

Santa at the orphanage

It's going forward with the spanish and I can have rather comprehensive conversations:
(boat driver)-It's warm today
(I) -yes, it's warm, it's nice with the wind here at the lake.
(he) - Yes, where era you from?
(I) -From Sweden.
(he) - Oh, Is it far from here?
(I) - Yes, very far. It's cold there.
(he) -As cold as it was here last week?
(I) - much more cold. In the winter the water in the lakes gets hard.
(he) - It freezes?
(I) - Yes, you can walk to Flores.
(he) -oh!
I was of course very proud (even though I of course didn't express myself as well). Talkative as I am, I was looking forward to learning the past tenses. It's rather hard to tell a story in only present tenses.

A big portion of the people here are an alphabets or can hardly read so it's not strange that they don't know too much about the outer world, but it did feel rather strange when I realized that most people here think that Europe (or rather the European countries) are juxtaposed to the US. Last night I showed Marta my map of Mexico and pointed out Guatemala and Flores (that surprisingly enough was there, in an uncolored corner och the gigantic Mexico). "Oh", she said "it's so big". I then realized that she had never seen a map of her closest, and most important neighbor. She asked where Sweden was and I explained that it wasn't in the map. "How far is it to Sweden?" she asked. What am I supposed to answer? "About 8 hours by plain from Mexico", I said. She looked at me, interested but not really enlightened. She takes the boat to Flores (3 mins) and then the tuc-tuc to the market (5mins) and back again, there's no way she understands the distances when flying. In a flash of inspiration I said "Well you can't go by bus, but if you take a very big boat it takes about a month." Of course it's not really true, but it was the best I could come up with and Marta agreed with me that it was very, very far.

The observation of the week:
the market price of a really big and beautiful turkey is 350 quetsales (ca 300-320 sek).

Posted by Sockerbit 16:50 Archived in Guatemala Tagged round_the_world Comments (6)

God jul!

Merry Christmas from a tropical rain forest

rain 20 °C

the market

the market

20/12
It was raining. As soon as I got of the bus in the jungle I was thinking; "what am I doing here, I know I don't like jungles; it's humid and hard to breathe and my hair curls up and makes me look like a 50:s doll!" And then it started raining... My hotel room the other day had no walls so my paperback that was lying on my bed, far away from any rain, curled up in a most non-bookish way by the humidity. It was a rather miserable night.

Well since last time I wrote I have been in San Cristobal de les Casas in Mexico. I spent a few days there walking around and visiting markets, seeing crocodiles, and hopefully learning the difference between real and fake amber. I also had a good time salsa dancing, and guess if I managed to chock the guys when I asked them, no: jumped out and asked them to dance. I excused myself: "In my country the girls ask the men to dance!" "Oh", they'd answer, "where is that?"

One cold evening we (an Austrian girl and I) were walking in San Cristobal and trying to get some Christmas feeling. We had made gluwine the previous day but it only felt strange. In the middle of the walking street we run in to a group of musicians and someone handing out tiny candles. We stop to figure out what they are doing and to listen to the music. "It must have something to do with Christmas", we said to each other. And so it did. The musicians start singing and a tiny boy and girl appear, dressed out to be Mary and Yosef. The little mary gets to ride on a donky and we all start walking around with the candles and soon with hot lemonade. Christine and I gressd: it wasn't gluwine, but it worked. We felt so christmasy!

Christmas feeling

Christmas feeling

After a few days I moved on - San Cristobal was high up and it was rather cold. I took the but to Palenque to see some famous ruins, but due to the humidity I left as soon as I'd seen them. Instead I took the bus to Guatemala. The border crossing is by boat and on the other side the road is unpaved for the first three hours.

Today things have lighten up a little. I woke up to the sound of the constant rain and looked out the window to see a grey sky that didn't look as though it was going to get any better and I thought that "at least I'm going to be indoors all day." Last night I signed up for Spanish classes and today i have started. Four hours intense studying with a teacher, and in few minutes I'm going to meet my host family! So far I'm still mixing up the phrases: what's your name?; how old are you?; and where are you from? - I think I'd better practice a little...

21/12
My host mother lives on the other side of the lake, so I take the boat to school (! Dosen't it sound like a story of kids in Alaska or something). "The house is rather simple" the head of my school said, "And I mean simple". I asked if she had running water and a shower and he said yes. I should have asked if she had any lamps too. There is one weak lamp in the house and it lights the kitchen and living room/dining area - don't take me wrong, we are talking of about 15-20 m2. My room is rather dark as the only light that gets in is through the curtain in front of the door, and through the open area between the walls and the roof (yttertak). Last night I was sitting by the table, doing my homework when i heard a rustling noise under the table. I just assumed that it was a mouse in the wall and continued studying. Then I heard it again, and again. Finally I looked under the table and there in a basket was a hen. "Great", I thought, "fresh eggs!".
The lady is super nice but I have not yet decided if I want to celebrate Christmas with her and her family as my Spanish is very poor. We'll see.

Merry Christmas !

The observation of the week:
It can be rather nice having space between the walls and the roof: for example you can comfortably discuss next days dinner lying in your bed.

Mi casa

Mi casa

Posted by Sockerbit 13:29 Tagged round_the_world Comments (4)

The paradise beach

A first week in Mexico

sunny 30 °C

Beach

Beach

My first week in Mexico has mainly been spent at a paradise beach with no worries but how to get the sand out of the swimwear.

I flew into Mexico City, and just like always in a new big, messy and warm place, the first thing I think is that: I want to go to Belgrade! I have yet to see Mexico city, we basically left imidiately to go to Oaxaca, a nice town with ruins of an indian city. Oaxaca is also famous for its chocolate, but it was too sweet. I did manage to get some amazing hot chocolate though. No sugar. It was so strong and bitter that I felt rather dizzy after drinking it, but mmmmm, it was good!

We continued to the baches by Port Escondido. Yesterday was the last night of their yearly festival and we went to se it. It was a little like going to wasar i Sabac, but not at all as big. Thet sold tacos and drinks in front of...the rodeo! Rodrigo and I say a few guys riding bulls and none o them seemed to get to badly hurt. Neither was the bulls, but we still felt a bit sorry for them as the cowboys beat them to make it act violent. Oh yes Cowboys; there was and abundance of cowboys and they looked genuine, as opposed to the few I´ve seen in the US. To defend the americans - the only ones I saw there were urban and looked as they thought it was really cool. The cowboys here looked as though this was the sunday version of theisçr ordinary oudfit: the hats and boots were wel used but everything was clean and ironed. AND the cowboys here actually rode, horses or bulls. One of the rodeo riders looked as though he was about 10 years old, but I think that he just looked young for his age; he was probably almost 15...

Christmas tree

Christmas tree


Observation of the week:
It feels strange to see all the christmas decorations in palm trees and with the sun boiling.

PS: I have left my computor in Mexico Ciyçty as wireless internet is not to common here. Therefore i´ll not be as easy to reach by mail as earlier. DS.

Posted by Sockerbit 15:40 Archived in Mexico Tagged round_the_world Comments (2)

The narrow road is full of detours

rain

krubba

krubba

And so it's been the last week of my stay in the US and in fact there's not much to say. As I have promised mum to write once a week I willl try anyhow. Oh, and if anyone is wondring it's cold and rainy here (and the houses completely lack insolation)

This week have been devoted to lazying, social small talk, and avoiding drinking; Lazying at day as there's nothing to do here before six, small talk in Alabama, and avoiding drinking in New Orleans as the city is devoted to bars and a drink or two- they are not too impressed of people trying to order "a hot tea please". The other night we were at at bar and I found a swing dancer. Guess if I was happy, and the band too! They all knew the dancer, and now thay wanted to get to know me too. This resulted in me singing "the bare necessities" (var nöjd med allt som livet ger) in swedish at stage. Unfortunately it sounded terrible as I couldn't hear at all what I was doing and the key was wrong. But at least the dance was good!

I went to Mobile, Alabama, for a few days and stayed with a wonderfull host who made my head ache as he wanted to discuss every single thing (well I'm not exactly avoiding it either). But he made really great smoothies and he had the most insane southern accent. I really liked listening to him talk about nutrition and the wonders of bee pollen as it totally messed up my prejudice about the south (fat people and deep-fried everything).

christmas decorations

christmas decorations

Today it's sunday and for the second week in a row I have been trying to go to church. Note the word trying. Last week my host and I showed a significant strength of will as we got up after four hours of sleep to go to church. I had been asking around for a church with a big dancing gospel choir and a congregation crying "Halelujah!" every other minute and had been told to go to a certain church. as soon as I see it I get suspicious. Its a catolic church. "Well", I thought, "maybe the catholics here are different". They aren't. It was boring except for when people started walking around shaking hands and hugging each other. that was rather amusing and confusing. we sneaked out before the communion.

Today I wanted to try again and I had found three churches that seemed good. They were all black churches and two of them were Baptist. My current host chose one and called to check whe they started. Like a good audience we were there 20 minutes too early and followed a black coupple in to church where we were immidiately sepparated. The men went one direction and I went to the womens section. All the women were dreaaed completely in white (not to mention that they were all black) and in my black top I felt like a chess piece at the wrong side of the board. To make a looooong 1½ hour short; we had ended up in sunday school! They were all really nice and greated me and thanked the Lord for their new sister (me). I can't say that it wasn't a little bit interesting, but it was not what I had intended. At 11.00 they had a break before service and we learnt that service would last from 11.15 to 13.30 or so. We left. In a way I with that we had stayed, but another 2,5 hours of god before breakfast was just a little too much for both of us. We went watching football like the rest of the city instead. The saints won, which felt religious enough for me.

Theme Religion - dedicated to Andrew:
I was intending a long time ago to write more about all the religious stuff here. As everyone knows, religion is a serious and very public matter here. I have seen registration signs spelling "JESUS" or "GOD BLESS AMERICA" (and a bumper sticker saying "GOD BLESS EVERYONE" - I liked that one). I have seen commercial outside the churches saying "not just good, aggressively good" and tombstones, facing the street, saying "In memory of all aborted children". At one of my thanksgiving dinners the 83 year young, and very energic man, asked our hostess in a disapproving tone: so you beleive in evolution? Religion is not private matter here, but mind you, most people I meet are NOT like that.

Salvation Mountain

Salvation Mountain

The observation of the week:
Its very simple to travel and to meet people when one speaks the language.

Posted by Sockerbit 11:50 Archived in USA Tagged backpacking Comments (5)

The Big Easy

Lazying in New Orleans

In fact during my first few days I wasn't very impressed with New Orleans. I was walking around in the French Quarter looking at the old houses and reading about their, grand or brutal, past. My host took me to bars at the infamous Burbon street - a street i had crossed earlier at day, dismissing it as a tourist trap and a place for partying school kids and other immature figures. The bars were actually just as bad as I had suspected...

The oldest part of New Orleans, the French Quarter, is actually hardley affected by Katrina. The only dammage was storm damage, but it was never flooded. the reason for this is that it is also the highest part of town, and the water never reached that high (they were smart the first settlers). The more people that setteled in town, the lower they had to go, and most of town is actually built under sea level. There are some parts of town there are still destroyed and you can still see the markings that the rescue squad did to show that they had searched a house: the date, the initials of the squad leader and the amount of dead people they found in the house (so that the next patrol knew where thay needed to collect bodies from). These markings show on almost every building in the area - even those where people still live. Sometimes they keep it as a memory, sometimes it's gone through the paint.

Banksey remaining

Banksey remaining

The first night that I came we went to a really cool place far away from the tourist areas. My host picked me up in the messiest car I have ever seen so far! So many americans seem to live in their car - someone living in LA will probably spend at least 1½ hour going to work, and as long to get home, every day! As everyone driverstheir own car, most people rarely have pasengers, and so they have a tendency to have loads of food-related stuff in their cars. This though was the messiest thing I've seen so far. Even though he cleared the passenger seat from stuff (old socks, a towel, som work related stuff...) I sat on flyers for concerts taking place tomorrow, yesterday, and five months ago, on take out packageing and on tubes of fake blood.

But to return to the subject: Monday nights at this place meant free dinner (red beans and rice). More importantly however, it meant that musical locals came and played bluegrass together. They were great, and it felt as though I was in the real US country side with hay and cowboy boots - though noone was wearing boots or smelled like hay (as far as I know).

Woodo-drottningens grav

Woodo-drottningens grav

All my American friends talk about how wonderfull thanksgiving is. They all seem to mean that it's their favorite holliday, and then they always mention that they eat obscene amounts of food. I figured that it must be like christmas, but without the gift-hysteria, and withbetter food: I was rather excited about the whole thing.From not having any thanksgiving plans at all just a few days before, I suddenly ended up with two dinners. As I knew I had two dinners I took it easy at number one and was mainly social. Before number two, the girl hosting it called me and said that the plans were changed. "We are all", she said, "invited to a restaurant that does thanksgiving for their friends and family". Her own thanksgivingsdinner would be the next day. Sudenly I'm up for three dinners and the one at the reaturant was just... indescribable. Ireally wanted to try everything and am planning my plate as to have stomach space left for the desserts (pecan pie, apple pie deluxe, sweet potato pie and pumpkin pie) but as I turn to go to the table where we are sitting I see that there's another table behind me with at least as much food on! I was very, very... very full that night. For a short while i was even afraid I'd receive the same fate as King Adolf Fredrik (who got a stroke and died from overeating).

One night someone asked me if "bzzzzz bzzz (noise) Baton Rouge bzzzz tomorrow?" I of course said "ok" without more information. The next day I am being showed around the university and park of New Orleans by a very enthusiestisk guide before we headed of to Baton Rouge to watch a football game with some South africans. When they heard that I was heading to Australia their reaction was "why would you want to go to Australia?" Anyhow, the night was good and we won the football game in a nerv tickling overtime. How Baton Rouge is? I don't know. I only saw it's football stadium, a stinky lake, and a bar with loads of happy fans.

Another brass band at the street

Another brass band at the street


I shouldn't keep you on waiting any longer, as I said implicitely in the beginning I started liking New Orleans after a while. New Orleans is a night city and it wasnt until i accepted that that I starting having a good time. There's basically nothing to do during day time but at night every day is a carneval. I have so far ran in to three brass bands, parading the streets for no good reason, and I would have met more If I'd stayed in the Quarter. My friend from the baton rouge trip took me out to all kinds of bars so that I'd see the "real" NO. As most of you know a naked man ran in to one of the bars the other night. He was trying to get fee drinks but the female bartender just told him to get his clothes on - though he was not bad looking at all. It's hard to make people raise an eyebrow in NO.

The observation of the week:
"The big easy" does actually not refer to the laid back life style in New Orleans - though you might think so, but to the musicians. New Orleans was allways a big music city and it was "a big easy" for musicians to get jobs here.

Posted by Sockerbit 21:51 Archived in USA Tagged backpacking Comments (4)

Sara goes wild

nationalparker och vilda vestern - eller uppfyllande av två drömmar

sunny 30 °C

Den senaste halvannan veckan har varit späckad med vackra scenarier. Från Grand Canyon fortsatte två ur vår trio till Arches national park och vidare till massor med andra antursköna ställen; södra Utah verkar bestå av uteslutande nationalparker och mormoner. I själva verket kom det mormonreklam på radion i samma ögonblick som vi körde över statsgränsen till Utah!

Arches national park, tillsammans med "cowboy kaktusen" är i själva verket två av huvudanledningarna till att jag är tillbaka i USA. Sist jag var här blev jag helt fachinerad av Arizonas and Utahs bilskyltar (registreringsskyltarna) och bestämde mig för att komma tillbaka och se underverken.

Delicate arche

Delicate arche

När vi körde över gränsen till Utah hände en annan sak också. Det började snöa och nästa morgon vaknade vi upp till en vit värld - ett ovanligt tillstånd i öknen. Tillsammans med två andra personer gav vi oss ut till parken.

Snön låg vacker på valven och en av våra nya vänner visade sig vara en expert på området och vi såg en massa roliga bakvägar. Till slut picknickade vi med utsikt över det mest kända valvet och tog en tupplur med en svag vintersol som värmde oss.

Nästa dag körde Ari och jag till canyonlands och även om det var fantastiskt vackert började jag vid det här laget bli trött på raviner och fantastiska utsikter över kalla platser. Höjdpunkten var helt klart när vi uppe på en utkikspunkt, halvvägs ned i ravinen stod och njöt av den rena luften. En korp cirklade under oss och det var så tyst att vi, förstorat av ravinens stenväggar, kunde höra ljudet av dess vingslag.

Efter mer än en vecka på dessa vackra, men kalla, miljöer var jag färdig att ta mig ner på lägre altituder. Ari beslutade sig för att följa med och vi embarkerade bussen. När vi steg av var det mörkt, men varmare än när vi klev på, nogot som lovade gott.

Nu var det dags. Äntligen skulle jag få se en cowboykaktus (saguaro)! Sagt och gjort, vi åkte ut till en nationalpark (igen!). Det var helt packat med kaktusar! En hel skog! I själva verket har min värd två små i sin trädgård. I två dar var vi runt och tittade på kaktus i två olika nationalparker innan vi gav oss ut och undersökte den bebodda delen av Tucson.

cactus2

cactus2

Vi gjorde som infödingarna och gick på var på rullskridsko-utklädningsfest. Jag klädde ut Ari i drag och själv fick jag låna en 80-tals outfit. Så bar det av, rullskridskor från 80-talet, blinkande neonljus och runt rint, runt, i en skridskorink. De hade kul på 80-talet också...

En annan kväll var vi på en amerikansk fotbollsmatch. Universitetet i Tucson spelade och jag hade turen att hamna bredvid en mycket entusiastisk fd. student. På min andra sida hade jag Ari som förklarade reglerna. Matchen var en nagelbitare och i sista pausen tänkte jag plötsligt "tänk om jag blir ett fotbolls fan! Tyvärr förlorade Tucson i andra förlängningen.

Vi hade också turen att se en tvättäkta westernstad. Tombstone är stället där Wyat Earp härjade och en massa folk blev skjutna utanför saloonerna, spelade bort sina fyndigheter och bedrev otukt. Det var en gammal silverstad och... nej det får ni faktiskt kola upp själva. Kolla filmerna Tombstone, och Wyat Earp.

The observations of the week:
1. The "cowboy cactus" - the saguaro cacti - that you'll see i western movies are really old. The cactus will not grow its first arm untill it's at least 75 years old. They can get several hundereds of years old, but wind, draught, and people who want to have them in their garden, make saguaros that old rare.
2. All Western movies with saguaro cactus are recorded around Tucson, or in the part of Mexico, closest to Tucson.

Posted by Sockerbit 11:11 Archived in USA Tagged backpacking Comments (5)

(Entries 31 - 45 of 50) « Page 1 2 [3] 4 »